Biz Kimiz
Tecom Yatırım
Basınçlı Hava
Kojenerasyon
TE-NG-200
TE-ORC
Optimizasyon
TE-blog
İletişim
Gerçekler
Değerler
Sorular
 
Basınçlı Hava

Basınçlı hava kalitesi çoğu fabrikanın üretim süreçlerinde çok önemli bir yere sahiptir. Bunun yanında basınçlı havanın maliyeti fark edilenden çok daha fazladır. Bir fabrikanın elektrik enerjisi maliyetlerinin %40’ı kadarının basınçlı hava üretimi için harcanması sıkça rastlanan bir durumdur. Bir hava kompresörünün ilk alım maliyetinden fazlasının bir yıl içerisinde elektrik enerjisine harcanıyor olması çoğumuz için şaşırtıcı bir gerçektir. 

Basınçlı hava aynı zamanda üretiminde kullanıldığı ürünlerin kalitesinde de ciddi bir etkiye sahiptir. Basınçlı havanın maliyeti ve kalitesinde birçok faktör rol oynar. Bunlardan bazıları ihtiyaç duyulan havanın basıncı, debisi, bulunan yerin deniz seviyesinden yüksekliği, ortam sıcaklığı ve nem oranı, ihtiyaç duyulan hava talebindeki dalgalanmalar, basınçlı hava tesisatının planlanması, üretilen havanın iklimlendirilmesi gibi bir takım etkenlerdir.  

Üretilen hava basıncının her (1 bar) artışında, aynı miktar debiyi sağlayabilmek için %7 daha fazla güce ihtiyaç duyarsınız. Yani kompresörünüzü ihtiyacınızdan fazla bir basınçta çalıştırıyorsanız, elektriğe gereğinden daha fazla para harcıyorsunuz demektir.   

Elektrikli kompresörler boşta çalışırken, tam yükte çalışıyorken harcadıkları gücün %30’u kadarını harcarlar. Yani; sisteminizi doğru tasarlamadığınız ve makinelerinizi gereksiz yere boşta çalıştırdığınız takdirde, boşu boşuna havaya para veriyorsunuz demektir. 

Basınçlı hava kompresörleri dünyada tüketilen elektrik enerjisinin %7’sinden sorumludur. Düşünün, elektrik santrallerinde doğalgaz türbinleri alternatörleri çeviriyor ve ciddi kayıplarla elektrik enerjisi üretiyor. Daha sonra üretilen elektrik enerjisi kilometrelerce uzayan dev kablolar vasıtasıyla azımsanmayacak kayıplarla fabrikanıza ulaşıyor ve yine çok ciddi kayıplarla kompresörün içindeki elektrik motorunu dolayısıyla da basınçlı hava üretmeye yarayan rotorları döndürüyor. Bütün bu süreçlerde ciddi kayıplar ve boşa atılan ısı söz konusu. 

 Eğer işletmenizdeki basınçlı havayı nasıl daha verimli kullanabileceğinizi, atık ısıyı işletmeniz içerisinde nasıl değerlendirebileceğinizi öğrenmek ve enerji maliyetlerinizi azaltmak istiyorsanız, Tecom Basınçlı Hava Teknolojileri sizin için doğru adres.

Elektrik motorlu vidalı kompresör modellerimiz ve basınçlı hava ekipmanlarımız için, linkimizi ziyaret ediniz.

http://www.vidalikompresorler.org/

 

 

Kavacık Mah. Ekinciler Cad. Muhtar Sokak No:5 Zemin Kat Kavacık-Beykoz/İstanbul         Tel: +90 216 331 12 00       Fax: +90 216 331 12 02      info@tecompressor.com